Guest Author Interview with Nadia Chloe Rose!

Thank you so much to author, Nadia Chloe Rose, for taking the time to answer some questions for us. We appreciate it, and we know that your readers will as well!


1. What inspired you to write this book?

Answer: I lived in Seville, Spain and the culture was so beautiful, I wanted to reflect all of that beauty. Furthermore, I met a bullfighter and I wanted to reflect the way I felt in that relationship and what I learnt from it.

2. Can you tell me about the book?

Answer: It is called Beautiful Enemy. Here is the summary:

In the vivacious Sevillian Spring Fair, the courageous detective Javier defies death on a heart-pounding mission.

Meanwhile, in the midst of the lively Spanish music and flamenco dancing, the eyes of the charming Fernando fall on Katy, an English animal rights campaigner. There is fire in their eyes as they dance together.

The next day, Katy is with Javier’s sister, the passionate leader of the anti-bullfighting campaign. Katy is stunned into silence when she sees the bullfighter coming out of the ring. It is Fernando. As fighting breaks out between the animal rights campaigners and the bullfighters the two are left staring at each other. It hits them that they are falling in love with the enemy.

Katy, not wanting to let her friends down, tries to push Fernando away but seeing how he won’t give up decides to give their love a chance.

Little does she know that this decision has put her life at risk, as a fiery flamenco singer and former girlfriend of Fernando is determined to win him back and eliminate anyone standing in her way.

Only Javier, by understanding a horrific clue in the case of a missing girl, can see the danger closing in. In a race against time, he gives everything in one final attempt to save Katy.

3. What is your writing process like?

Answer: It is amazing how inspiration sparks and grows. The mind starts creating a scene and then the characters come to life and they start going for their goals on their own. It is a beautiful process.

4. What did you learn when writing the book?

Answer: It is important to finish what you start. Unfinished projects are worth nothing.

5. What surprised you the most?

Answer: How similar I am emotionally to the main character Javier.

6. What does the title mean?

Answer: Beautiful Enemy is like a Spanish version of Romeo and Juliet. An animal rights activist and a bullfighter who should not be together but really want each other. It was about trying to fight your feelings when you are in love with your enemy.

7. Was the character inspired by a real person? If so, who?

Answer: Javier, the policeman and detective is an exceptionally strong man and he is based on two people: a policeman I met in Madrid who is very emotionally strong and who I would like to become in the future. Someone of that level of strength.

8. What do you think happened to the characters after the book ended?

Answer: Katy and Javier had a baby and lived a really happy life together.

9. What advice do you have for writers?

Answer: Write about something that you are passionate about and something that hurts you. That is where the power is.

10. Does writing energize or exhaust you?

Answer: Energizes me. I love it.

11. What are common traps for aspiring writers?

Answer: Not finishing a book. You have to finish to win. Always finish what you start. Finish strong.

12. What is your writing Kryptonite?

Answer: Feeling overexposed because my feelings are out there, even if they are represented in the characters’ feelings.

13. Did you ever consider writing under a pseudonym?

Answer: No. I am proud of my work.

14. Do you try more to be original or to deliver to readers what they want?

Answer: I just write what is on my heart and I hope people can relate to it.

15. Do you want each book to stand on its own, or are you trying to build a body of work with connections between each book?

Answer: I want them to stand on their own.

16. How many unpublished and half-finished books do you have?

Answer: I am beginning my third but it is mainly still in my imagination and I am living the story myself at the moment. Once I have lived it, I will write it.

17. What kind of research do you do, and how long do you spend researching before beginning a book?

Answer: Quite a long time, unless it is something I know a lot about.

18. How long were you a part-time writer before you became a full-time one?

Answer: It has always been part-time as I do modelling.

19. How many hours a day do you write?

Answer: When I was writing the books it was about 4 hours a day or more, as long as I could while the sparks of inspiration were flying.

20. What period of your life do you find you write about most often? (child, teenager, young adult)

Answer: I write about love. So whenever I feel that.

21. What did you edit out of this book?

Answer: I left most things in. There wasn’t anything in specific I edited out.

22. How do you select the names of your characters?

Answer: They just feel right.

23. If you didn’t write, what would you do for work?

Answer: I work as a model and interpreter.

24. What was your hardest scene to write?

Answer: The wedding scene in my Romantic Comedy book: Egbert. Weddings always get me.

25. What is your favorite childhood book?

Answer: I was more into films. Maybe Legally Blond.

26. How long on average does it take you to write a book?

Answer: Months of dreaming, months of planning.

27. Do you believe in writer’s block?

Answer: Yes, but I exercise a lot to overcome it. I also relax my mind so the characters can start pursuing their goals again.

28. What works best for you: Typewriters, fountain pen, dictate, computer or longhand?

Answer: Definitely computer. Typing is the best.

29. When did it dawn upon you that you wanted to be a writer?

Answer: I wanted to express what I felt and it came naturally.

30. How hard was it to sit down and actually start writing something?

Answer: I really enjoy writing so it was easy.

31. Do you aim to complete a set number of pages or words each day?

Answer: I just go for it as hard as I can. I don’t have a specific goal regarding words I just run with it while the inspiration is flowing.

32. Do you set a plot or prefer going wherever an idea takes you?

Answer: I do plan out the plot, following the movie format from the book: “Save the cat’.”

33. Do you read much and, if so, who are your favorite authors?

Answer: I am flat out with modelling. I wish I could.

34. What is the most important thing about a book in your opinion?

Answer: Passion. I really need to feel that the character wants their goal with all of their heart.

35. How would you feel if no one showed up at your book signing?

Answer: I have too many good friends who support me and would be there.

36. Do you recall the first ever book/novel you read?

Answer: I used to like children’s’ books and my mum said she always used to find me sitting with a pile of books. I loved them.

37. How much of yourself do you put into your books?

Answer: Everything. Absolutely everything. My soul.

38. Who are your books mostly dedicated to?

Answer: People who are going through really hard times. I want to inspire them.

39. Who is the most supportive of your writing in your family?

Answer: Both my parents. My mum came up with some really good ideas for the most dramatic scene in this book. They are both a massive source of strength for me.

40. Writers are often believed to have a Muse, your thoughts on that?

Answer: Yes. Whoever you love is the muse.

41. Another misconception is that all writers are independently wealthy, how true is that?

Answer: I don’t think it has anything to do with it. For me writing is just a way of expressing myself.

42. Is it true that authors write word-perfect first drafts?

Answer: Yes they can try and write something which is over perfect. I learnt not to hesitate too much and just focus on writing to the end as fast as possible.

43. Did any of your books get rejected by publishers?

Answer: I wanted to take advantage of the rise of kindles so mine are in ebook format currently.

44. What is your view on co-authoring books; have you done any?

Answer: It’s not for me. I have a clear vision of what I want to express.

45. Is writing book series more challenging?

Answer: I think so yes. I find single books easier.

46. Does it get frustrating if you are unable to recall an idea you had in your mind some time earlier?

Answer: I make sure I write down or record my ideas so I keep them safe.

47. Have you ever destroyed any of your drafts?

Answer: No. I work harder on them and make sure they see the light of day.

48. Can you tell us about your current projects?

Answer: I am living the story of my third book. It is very exciting.

49. Had any of your literary teachers ever tell you growing up that you were going to become a published writer one day?

Answer: One of my teachers saw talent. My English teacher. He was a very smart and inspiring man.

50. Were your parents reading enthusiasts who gave you a push to be a reader as a kid?

Answer: They didn’t need to. I loved books.

51. Do you enjoy discussing upcoming ideas with your partner? If yes, how much do you value their inputs?

Answer: I am travelling around for work so at the moment the story of my third book is creating itself in my mind and in the reality around me.

52. Have you ever turned a dream or a nightmare into a written piece?

Answer: I write from my daydreams when I am awake. I don’t often remember my dreams.




Want to be part of our blog as one of our guest author interviews? Email us at ridenourpublishing@gmail.com!

0 views

Get In Touch.

Contact Us

© 2020 by Ridenour Publishing. Proudly created by Wixspace

Accessibility