Guest Author Interview with Lorna Michaels!

Thank you so much to author, Lorna Michaels, for taking the time to answer some questions for us. We appreciate it, and we know that your readers will as well!


1. What inspired you to write this book?

Answer: Well I have been writing for many years, I started writing poetry in my 20’s but Letters to Emma was inspired by true life events for me, It is a tale of all the things I would have told my still born daughter if she had survived, Spellbound lovers the idea came to me

2. Can you tell me about the book?

Answer: Spellbound lovers is about a witch that is burned at the Salam Witch trials for being in love with the wrong person, at the point of their death Annabella casts a spell that will reunite the couple in future lives untie they can remember what has happened in past lives and learn from their mistakes

3. What is your writing process like?

Answer: Well it starts with an idea and they I will write a basic plotline, work out the main characters in my mind and create character charts and chapter outlines before starting to write the story

4. Was the character inspired by a real person? If so, who?

Answer: no Annabella wasn’t created from a real person but the idea of burning at the stake was created from the witch trials that ravaged the world

5. What do you think happened to the characters after the book ended?

Answer: Annabelle lived happily after the third book

6. Does writing energize or exhaust you?

Answer: both actually, when I am writing I am full of energy and ideas slow as long as I don’t force the writing process, but when I spend hours in the day writing I am drained the end of the session

7. What are common traps for aspiring writers?

Answer: thinking that you can just sit and write and have a best seller

8. What is your writing Kryptonite?

Answer: not having the words to write the story, knowing that I have a deadline, but nothing is happening

9. Do you try more to be original or to deliver to readers what they want?

Answer: I try to be original in my ideas that I write

10. Do you want each book to stand on its own, or are you trying to build a body of work with connections between each book?

Answer: both actually, I try to write standalone but also series

11. How many unpublished and half-finished books do you have?

Answer: 8

12. What kind of research do you do, and how long do you spend researching before beginning a book?

Answer: actually, my reading is my research so it depends on the idea for the story, I usually spend a few hours researching what my characters will look like before writing about them

13. How long were you a part-time writer before you became a full-time one?

Answer: 1 year

14. How many hours a day do you write?

Answer: 2-4

15. What period of your life do you find you write about most often? (child, teenager, young adult)

Answer: teenager

16. What did you edit out of this book?

Answer: I changed the plot a little

17. How do you select the names of your characters?

Answer: Annabella just came to me and Michael is my guardian angel

18. If you didn’t write, what would you do for work?

Answer: I can’t work due to health conditions

19. What was your hardest scene to write?

Answer: a battle scene

20. How long on average does it take you to write a book?

Answer: 4-6 weeks

21. Do you believe in writer’s block?

Answer: yes, I couldn’t write for months because if it

22. What works best for you: Typewriters, fountain pen, dictate, computer or longhand?

Answer: computer

23. When did it dawn upon you that you wanted to be a writer?

Answer: in my 20’s

24. How hard was it to sit down and actually start writing something?

Answer: at times very hard

25. Do you aim to complete a set number of pages or words each day?

Answer: no, I don’t

26. Do you set a plot or prefer going wherever an idea takes you?

Answer: I have a plot in my mind and write from there if it changes, I accept that

27. Do you read much and, if so, who are your favorite authors?

Answer: I read a lot of Fan Fiction stories that are based on the twilight characters, I struggle to read other people’s fiction, but I do buy books I believe in helping the community

28. What is the most important thing about a book, in your opinion?

Answer: great plot

29. Do you recall the first ever book/novel you read?

Answer: hungry hungry caterpillar

30. How much of yourself do you put into your books?

Answer: all my female leads are based on me

31. Who are your books mostly dedicated to?

Answer: my husband and daughter

32. Who is the most supportive of your writing in your family?

Answer: my husband

33. Writers are often believed to have a Muse, your thoughts on that?

Answer: I believe that there is always something that inspires a person to write no mater what that is

34. Is it true that authors write word-perfect first drafts?

Answer: no, well not me anyway

35. Did any of your books get rejected by publishers?

Answer: not so far, I have a publisher

36. What is your view on co-authoring books; have you done any?

Answer: I think if authors can work together and be able to write a book together that is great

37. Is writing book series more challenging?

Answer: yes, it is, because you have to maintain the continuity of the story throughout the series

38. Does it get frustrating if you are unable to recall an idea you had in your mind some time earlier?

Answer: yes

39. Have you ever destroyed any of your drafts?

Answer: I lost an entire start of a story

40. Can you tell us about your current projects?

Answer: I am currently working on a 6-part series, the first 4 books are the main part of the series and the last 2 books are stand alone character backstories. It is about three women that are destined to save the world from evil Born vampire. Each woman is chosen by the fact they have a birthmark of a triquetra on their shoulder

41. Had any of your literary teachers ever tell you growing up that you were going to become a published writer one day?

Answer: not that I can remember I actually failed English as school

42. Were your parents reading enthusiasts who gave you a push to be a reader as a kid?

Answer: no

43. Do you enjoy discussing upcoming ideas with your partner? If yes, how much do you value their inputs?

Answer: yes, I do, my husband always reads the first draft of all my books and gives me feedback on what needs improving

44. Have you ever turned a dream or a nightmare into a written piece?

Answer: not yet

45. How can readers find out more info about you and your books?

Answer:

Newsletter

http://eepurl.com/gcR05v

Websites

https://bit.ly/2T41PjL

Facebook

https://bit.ly/2SvrFYL

Facebook Groups

https://bit.ly/2ThIAmh

Twitter

https://bit.ly/2D7g5Rv

Bookbub

https://bit.ly/2xv5SrI

Goodreads

https://bit.ly/2xsNqQG

Instagram

https://bit.ly/2VpoqUy

BookSprout

https://bit.ly/2tFZ9d2

Pinterest

https://bit.ly/2NNwYSN





Want to be part of our blog as one of our guest author interviews? Email us at ridenourpublishing@gmail.com!

Get In Touch.

Contact Us

© 2020 by Ridenour Publishing. Proudly created by Wixspace

Accessibility