Guest Author Interview with Kirsty Van Jensen

Thank you to author, Kirsty Van Jensen, for taking the time to answer our questions! Make sure you take a look and see what she says!


1. What inspired you to write this book?

Answer: After reading a lot of personal development books I knew I wanted to share what I’d learned and how it has helped me with a collection of steps/ tips for others to use to build their confidence.

2. Can you tell me about the book?

Answer: It’s 100 tips to becoming more confident.

3. What is your writing process like?

Answer: Making notes first, then writing, then editing.

4. What did you learn when writing the book?

Answer: It’s not as easy as you think!

5. What surprised you the most?

Answer: That I had so much to share.

6. What does the title mean?

Answer: Unlimited Self Belief is that feeling when you know you can do anything you set your mind to, even if you’re not quite sure how yet!

7. Was the character inspired by a real person? If so, who?

Answer: It’s based on my own experiences.

8. What do you think happened to the characters after the book ended?

Answer: Not applicable to my book!

9. What advice do you have for writers?

Answer: Be organised, take your time.

10. Does writing energize or exhaust you?

Answer: Energize. It’s a great feeling!

11. What are common traps for aspiring writers?

Answer: Not believing in themselves enough.

12. What is your writing Kryptonite?

Answer: Distractions! Especially social media!

13. Did you ever consider writing under a pseudonym?

Answer: No, I’m proud of the work I put in and want ownership of it.

14. Do you try more to be original or to deliver to readers what they want?

Answer: To be original and help others.

15. Do you want each book to stand on its own, or are you trying to build a body of work with connections between each book?

Answer: I just have one book right now. I do want to create a journal which will go with the book though.

16. How many unpublished and half-finished books do you have?

Answer: One.

17. What kind of research do you do, and how long do you spend researching before beginning a book?

Answer: I spent about 2 months researching and getting ideas. I also used the knowledge I had already learned. I got ideas from articles and blogs I’d read as well as other books.

18. How long were you a part-time writer before you became a full-time one?

Answer: I’m not a full time writer!

19. How many hours a day do you write?

Answer: Less than one at the moment! I’m in the ideas phase for the journal.

20. What period of your life do you find you write about most often? (child, teenager, young adult)

Answer: Pretty much the present, or very recent past.

21. How do you select the names of your characters?

Answer: My book doesn’t have characters as such.

22. If you didn’t write, what would you do for work?

Answer: My other job is a sales advisor in a clothes store.

23. What was your hardest scene to write?

Answer: The hardest part was including some things that have happened to me, like having cancer.

24. What is your favorite childhood book?

Answer: The BFG.

25. How long on average does it take you to write a book?

Answer: It took me about 8 months.

26. Do you believe in writer’s block?

Answer: Yes! Sometimes you get stuck and can’t think properly!

27. What works best for you: Typewriters, fountain pen, dictate, computer or longhand?

Answer: Pen and paper at first then my laptop.

28. When did it dawn upon you that you wanted to be a writer?

Answer: When I realised I wanted to help others build their confidence the way I had and overcome their shyness.

29. How hard was it to sit down and actually start writing something?

Answer: Quite hard the first time but once you start it feels good!

30. Do you aim to complete a set number of pages or words each day?

Answer: Yes I aimed for at least one chapter a day.

31. Do you set a plot or prefer going wherever an idea takes you?

Answer: I had the idea in my mind.

32. Do you read much and, if so, who are your favorite authors?

Answer: Yes a lot! I love Philippa Gregory’s historical novels, as well as personal development, especially by Cara Alwill Leyba, Gala Darling and Jen Sincero to make a few.

33. What is the most important thing about a book in your opinion?

Answer: How it draws you in and makes you feel.

34. How would you feel if no one showed up at your book signing?

Answer: Disappointed!

35. How much of yourself do you put into your books?

Answer: It was a lot of me in this one!

36. Who are your books mostly dedicated to?

Answer: Anyone who needs to believe in themselves.

37. Who is the most supportive of your writing in your family?

Answer: My husband, daughters and mum.

38. Writers are often believed to have a Muse, your thoughts on that?

Answer: It wasn’t the case for me. I’m sure some of.

39. Another misconception is that all writers are independently wealthy, how true is that?

Answer: I wouldn’t say that’s always the case. It depends how popular the book is.

40. Is it true that authors write word-perfect first drafts?

Answer: I don’t think so!!

41. Did any of your books get rejected by publishers?

Answer: No I self published.

42. What is your view on co-authoring books; have you done any?

Answer: I haven’t done any but I wouldn’t rule it out. Two heads may be better than one!

43. Is writing book series more challenging?

Answer: I haven’t done that so can’t comment.

44. Does it get frustrating if you are unable to recall an idea you had in your mind some time earlier?

Answer: Yes I’m sure it does!

45. Have you ever destroyed any of your drafts?

Answer: No! Those ideas may be needed later.

46. Can you tell us about your current projects?

Answer: I’m working on ideas for the journal to go with my book.

47. Were your parents reading enthusiasts who gave you a push to be a reader as a kid?

Answer: I don’t think so.

48. Do you enjoy discussing upcoming ideas with your partner? If yes, how much do you value their inputs?

Answer: I don’t usually disclose much at the beginning, I prefer to have something to show and get an opinion after.


Links:

Website: http://bit.ly/unlimitedselfbelief

Facebook: Facebook.com/kirstyvanjensen

Instagram: Instagram.com/kirstyvanjensen





Want to be part of our blog as one of our guest author interviews? Email us at ridenourpublishing@gmail.com!

Get In Touch.

Contact Us

© 2020 by Ridenour Publishing. Proudly created by Wixspace

Accessibility